Fredrikinkatu 77 A 1, 00100 Helsinki Ma-to 7.30 - 19.00 Pe 8.00 - 15.00 09 586 8150 / 09 694 7677
0

Artikkelit

Hilkka Kalsi

Hilkka Kalsi

Hammaslääkäri

Palvelukielet: FIN, ENG, SWE, GER, RUS
Toimenpidehuone: 3

Valmistuin hammaslääkäriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1986.
Olen siitä lähtien toiminut yksityishammaslääkärinä Helsingin keskustassa, Apollonian Hammaslääkäreissä. Toimenkuvaani kuuluvat kaikki perushammashoidon toimenpiteetoikomishoitoa lukuun ottamatta. Painopiste antamassani hammashoidossa on suun sairauksien ennaltaehkäisy ja erityisesti ientulehduksen pitkäjänteinen hoito, sillä ientulehdus vaikuttaa hammaslääkärin antamasta hoidosta eniten potilaan yleisterveyteen.  Lisäksi olen tehnyt yli 4000 keraamista täytettä ja useita satoja implanttikruunuja sekä viisaudenhampaan leikkauksellisia poistoja.

Pitkät asiakassuhteet ovat laadukkaan hoidon kulmakivi.
Panostan työssäni henkilökohtaisiin, pitkiin hoitosuhteisiin, jolloin opin tuntemaan potilaitteni suut perusteellisesti. Tämä mahdollistaa yksilöllisen,tarkoituksenmukaisen ja terveyttä ylläpitävän,kuhunkin suuhun sopivan hammashoitosarjan räätälöimisen ja vuosien varrella annetun hoidon pysyvyyden seuraamisen. Vanhimmat potilassuhteeni ovat työurani alkuajoita 1980-luvun lopulta ja ilokseni olen saanut huomata vuosien varrella runsaan suosittelijoiden määrän potilaissani.

Uudet ja tarvittaessa nykyisetkin potilaat saavat tarkastuksen yhteydessä veloituksetta kirjallisen hoitosuunnitelman ja kustannusarvion. Suunnitelma käydään aina läpi yhdessä potilaan kanssa ja tarvittaessa käsitellään myös hammashoitopelkoon liittyviä asioita.Käytän paljon suukameraa, jonka avulla potilas pääsee omin silmin näkemään kulloisetkin hoidon tarpeessa olevat hampaat. Kustannusarvion läpikäymisen yhteydessäpotilasta autetaan tarvittaessa priorisoimaan hoitotoimenpiteitä suun terveyden kannalta parhaan ratkaisun löytämiseksi.

Jatkuva kehitys tuo uusinta tietoa.
Koska paras hoito vaatii ajantasaiset tiedot, on kouluttautuminen minulle tärkeää. Käyn säännöllisesti kursseilla Suomessa ja tarvittaessa myös kongresseissa ulkomailla, jotta tietoni pysyvät ajan tasalla. Minulla on hammaslääkäriliiton koulutusmerkki, jonka saaminen edellyttää 50 tuntia koulutusta kolmen vuoden periodeissa.

Meillä on hammaslääkärimieheni Hemmo Kalsin kanssa ollut onni ja ilo työskennellä pitkään samojen, erittäin ammattitaitoisten hammashoitajiemme kanssa. Tiina Liukko tuli taloon yli 20 vuotta sitten ja Sari Saastamoisellakin alkoi juuri 16. työvuosi kanssamme.

Lue Iltalehden juttu ientulehduksista.

 

Varaa aika soittamalla:
09 586 8150
Tai verkossa:
VARAUSSIVUSTOLLE
Lue lisää
Tärkeä koronatiedote

Tärkeä koronatiedote

Hyvä potilas, luethan seuraavan ohjeen ennen ajanvarausta tai hoitoon tulemista!

Suosittelemme vahvasti kasvomaskin käyttämistä yleisissä tiloissamme, mikäli mahdollista – kasvomaskia käyttämällä suojelet itsesi lisäksi myös muita asiakkaitamme.

Olemme  avoinna normaalisti ma–to 8.00–19.00 sekä pe 8.00–15.30. Tulethan vastaanotolle vain terveenä! Jos tunnet itsesi sairaaksi tai sinulla on oireita, ota meihin yhteyttä puhelimitse 09 5868150 vastaanottoaikasi siirtämiseksi tai perumiseksi. Poikkeustilanteesta johtuen emme toistaiseksi peri veloitusta viime hetken muutoksista.

Hoitoon pääsy:

• Perusterveet potilaat kutsutaan entiseen tapaan tarkastuksiin ja hoitoon.
• Riskiryhmään kuuluvien henkilöiden osalta päivitetään terveystiedot ja arvioidaan hoitokelpoisuus puhelimitse ajanvarauksen yhteydessä. Arvioinnin tekee hoitava hammaslääkäri.

Akuutit hammasvaivat ja yleisterveyden kannalta tärkeät toimenpiteet kuten ientulehduksen hoito ja kontrolli pyritään hoitamaan kaikilta potilailta, jotta näiden hoitamatta jättämisestä ei aiheutuisi riskiä yleisterveydelle. Riskiryhmään kuuluvien hoidossa pyrimme hyödyntämään aamun ensimmäisiä vastaanottotunteja. Yleiskirurgisiin toimenpiteisiin, kuten nivel- ja sydänleikkauksiin menevien potilaiden on syytä ottaa yhteyttä ajoissa hammashoidon tarpeen arviointia varten, koska suun hoitaminen toimenpidekelpoiseksi voi viedä useammankin viikon.

Emme voi ottaa vastaan koronainfektiota sairastavia, karanteenissa olevia tai virusinfektiolle mahdollisesti altistuneita potilaita. Mikäli sairastat koronainfektiota tai sinulla epäillään sellaista ja tarvitset kiireellistä hammashoitoa, ota yhteyttä asuinkuntasi suun terveydenhuollon keskitettyyn ajanvaraukseen:

• Helsinki 09 310 51400
• Vantaa 09 839 35300
• Espoo 09 816 34500

Vastaanottotoiminnassamme noudatetaan edelleen erinäisiä varotoimia:

• Käsidesiä on saatavissa useasta pisteestä odotustiloissa sekä wc-tiloissa. Vältä ylimääräistä koskettelua ja noudata wc-tiloissa erityistä siisteyttä.
• Odotustilasta on poistettu lehdet, vaateripustimet, juomamukit ja muu ylimääräinen irtaimisto.
• Odotustilan tuolit on aseteltu turvavälein.
• Olemme tehostaneet odotus- ja wc-tilojen siivousta siten, että esim. tuoleja ja ovenkahvoja puhdistetaan pitkin päivää normaalin vuorokausisiivouksen lisäksi.
• Olemme varustaneet odotustilan ja toimenpidehuoneet Lifa Airin ilmanpuhdistimilla, jotka suodattavat hengitysilmaa epäpuhtauksista aerosolit ja virukset mukaan lukien.
• Ennen hammashoitotoimenpiteiden aloittamista potilaat purskuttelevat 1,5 % vetyperoksidiliuosta suun desinfioimiseksi.
• Hoitohuoneessa hammashoitohenkilökunta käyttää suusuojaimia koko ajan. Käytämme myös suojavisiirejä aerosoleja tuottavien hoitotoimenpiteiden aikana.
• Potilasliikenteen vähentämiseksi olemme pidentäneet vastaanottoaikoja niin, että samalle käynnille saadaan keskitettyä mahdollisimman paljon toimenpiteitä.
• Tulethan vastaanotolle vasta juuri sovittuna aikana turhan oleskelun välttämiseksi odotustilassa.

Kiitämme jo etukäteen ymmärryksestä liittyen uusiin käytäntöihin Apollonian Hammaslääkäreiden vastaanotolla!

Lue lisää
Huolehdimme hygieniasta ja tietoturvasta

Huolehdimme hygieniasta ja tietoturvasta

Vastaanotollamme on töissä välinehuoltajan tutkinnon suorittanut välinehuoltaja, joka vastaa hygieniasuunnitelman omavalvonnan laatimisesta ja toteutuksesta. Hän huolehtii instrumenttien käsittelystä sekä sterilointi- ja desinfiointilaitteiden valvonnasta ja seurannasta, jotta välinehuolto varmasti toimii nykyajan vaatimusten mukaisesti. Välinehuollon lisäksi hänen vastuullaan ovat myös vastaanottosihteerin tehtävät.

Hoitohuoneissa työskentelevät vakiintuneet hammaslääkäri-hammashoitaja -työparit. Potilaamme käyvät säännöllisesti samalla, vakihammaslääkärillä. Emme käytä keikkatyövoimaa ja meillä vakituinen henkilökuntamme tuntee ja muistaa omat potilaansa. Näin takaamme potilaillemme laadukkaan ja yksilöllisen hammashoidon, joka on suunniteltu juuri potilaan omia tarpeita silmällä pitäen ja josta pätevä hammashoitohenkilökunta kantaa täyden vastuun. Meillä potilasta ei jätetä heitteille!

Tietoturvaomavalvontasuunnitelman laatimisesta, päivittämisestä ja seurannasta meillä vastaa alan koulutuksen saanut Mikko Ritvanen. Hän vastaa hammaslääkäriasemamme it-järjestelmien toimivuudesta, jotta voimme rauhassa keskittyä potilastyöhömme.

Lue lisää
Ilman käyntimaksua

Ilman käyntimaksua

Miten niin ei käyntimaksua?

Vielä 5-10 vuotta sitten käyntimaksun ja laskutuslisän periminen hammaslääkäreiden vastaanotoilla oli kovin harvinaista. Alan viime vuosien omistuspohjien muutokset ovat tuoneet tullessaan käyntimaksut lähes kaikille hammaslääkäriasemille. Korkeimmillaan potilas joutuu maksamaan yli 20 euroa joka ikisellä hammaslääkärikäynnillä varsinaisen toimenpidemaksun lisäksi. Tästä kertyy helposti jopa 100 euroa ylimääräistä kulua, jos on kysymys vähänkin isommasta hoitosarjasta

Me olemme täysin yksityisomisteinen, kotimainen hammaslääkäriasema, takanamme ei toimi mitään kansainvälisiä pääomasijoittajatahoja, joten meillä ei ole tarvetta periä potilailtamme muuta kuin todelliset hammashoitokulut.

Lue lisää
Tietoa ientulehduksesta ja sen hoidosta

Tietoa ientulehduksesta ja sen hoidosta

Jonkinasteista ientulehdusta sairastaa jo yli 90% väestöstämme. Se on kaikkien hampaallisten ihmisten (ja lemmikkieläinten) riesa.

Diagnoosia ja ientulehduksen huomaamista valitettavasti usein viivyttää itse hampaiden moitteeton kunto: kun tarkastuksessa ei löydy reikiä, ajatellaan helposti, että kaikki on pientä loppurapsuttela vaille valmista. Tämä on ongelma varsinkin teini-ikäisillä ja nuorilla aikuisilla, joiden hampaiden yleiskunto on viime vuosikymmeniä parantunut huimasti ja hampaat voivat olla täysin ehjät ja paikkaamattomat.  Ns. hyvät hampaat ovat ansa hammaslääkärille, jos tarkastusta tehdessä keskitytään vain karieksen, reikien etsintään.

Ientulehdus on kuitenkin varsinkin alku- ja keskivaiheessa vähäoireinen ja kivuton ja siten vaikeasti todettavissa. Diagnoosin tulisi siksi aina olla hammaslääkärin tekemä.  Hammastarkastuksen yhteydessä pitäisi aina mitata ientaskut ja vielä varmistaa tulos hammasväliharjalla. Pelkän ientaskumittarin käyttö diagnoosia tehdessä voi yllättävästi valehdella, kun hammasväliharjalla diagnoosia varmistettaessa todetaankin verenvuotoa hammasväleistä. Kliinisen tarkastuksen lisäksi hammaslääkärin tulisi kartoittaa myös röntgenkuvista hampaita kiinnittävän leukaluun tila ja tehdä näiden perusteella arvio potilaan sen hetkisestä tilanteesta.

Kuinka voit itse kotona tutkia, onko sinulla ientulehdus?

Ota tukeva, puinen kolmionmallinen hammastikku ja työnnä se hammasväliin vaakatasossa, mielellään niin, että kärki ulottuu sisäpuolelle asti. Verta vuotavat hammasvälit ovat tulehtuneita, vuotamattomat terveitä. Mitä äkäisempi ja voimakkaampi vuoto hammasväleistä purkautuu, sen ärhäkämpi on ientulehduksesi. Jos hampaasi vuotavat jo pelkän sähköharjauksen jäljiltä, ja olet muuten perusterve, sinulla on varmasti ientulehdusta.

Ientulehduksen hoito

Ientulehdus on paljastumassa uudeksi kansantaudiksemme ja se on ylivoimaisesti yleisin suusairautemme. Sen mittavat, haitalliset vaikutukset yleisterveyteen ovat nostamassa ientulehduksen hoidon kaikkein tärkeimmäksi hammaslääkärin vastaanotolla annettavaksi hoitoimenpiteeksi. Tämän takia meillä Apollonian Hammaslääkäreissä ientulehduksen hoitaa aina kokenut hammaslääkäri.

Koska ientulehduksen hoito on tärkeintä ja merkityksellisintä hammaslääkärissä annettavaa hoitoa, hoitosarja pitäisi aina aloittaa ientulehduksen hoidolla. Paikkaus- ja muihin korjaustoimiin on hammaslääkärissä valitettavasti usein kova kiire. Kalliiden keraamisten paikkojen ja implanttien tekeminen verta vuotavien ikenien ”sekaan” on teknisesti eritäin haastavaa, ja johtaa monesti laadullisesti huonoon lopputulokseen. Veriset ikenet haittaavat näkyvyyttä ja huonontavat korjauksessa käytettävien materiaalien toimivuutta; paikkausmuovit ja niiden kiinnitysliimat ovat erittäin herkkiä kosteudelle. Tämä ientulehduksen hoidolla alkava hoitojärjestys on jo vuosikymmenien ajan opetettu kaikille Suomessa valmistuneille hammaslääkäreille, mutta se usein valitettavasti unohtuu käytännön työssä.

Poiketen muusta hammas- ja suusairauksien hoidosta ientulehduksen varsinainen hoito tapahtuu loppujen lopuksi kotona. Koska kyseessä on krooninen, parantumaton sairaus, kotihoito ja kotihoidon kontrolli ovat täysin keskeisessä asemassa. Plakkia muodostuu hampaiden pinnalla jatkuvasti ja jos ajatellaan, että hammaslääkäri pystysi pitämään tämän taudin oireet poissa, se tarkoittaisi, että potilas kävisi pesettämässä hampaansa hammaslääkärin vastanotolla. Monesti näkee potilaille annettava ohjeita mennä hammaslääkäriin hoidattamaan ientulehduksensa. Hammaslääkäri ei vain voi, vaikka haluaisikin, yksin hoitaa potilaan tulehdusta: sen hoidon on tapahduttava kotikylpyhuoneessa. Vaikka ammattimainen puhdistus tehtäisiin 2-3 kertaa vuodessa, potilaan omalle kontolle jää silti 362 päivän hampaiden puhdistus. Tämän takia hyvää ja tunnollista kotihoitoa ei yksinkertaisesti voi korvata millään!

Hammaslääkärin rooli ientulehduksen hoidossa on tukea vastaanotolla omilla toimenpiteillään potilaan kotihoitoa. Hyvä kotihoitoon perehdytys ja huolellinen hammaskiven poisto kuuluvat hammaslääkärin vastuulle. Vastaanotolla näytetään potilaalle kädestä pitäen hammasväliharjan käyttö ja annetaan ohjeet mahdollisesta suuveden käytöstä alkuvaiheessa kotihoidon tukena. Vastaanotolla tapahtuu myös tärkeä kotihoidon kontrolli. Hoito on valmis vasta kun hoidon vaste eli tulos on kontrolloitu erillisellä hoitokäynnillä. Tällöin voidaan vielä kerrata potilaalle hankalien kohtien kotihoitoa ja poistaa mahdolliset jäännöshammaskivet sekä tietysti varmistaa, että potilas on sisäistänyt kotihoidon.

Säännöllinen hammasvälien puhdistaminen oikeankokoisilla hammasväliharjoilla on koko kotihoidon tärkein prosessi. Tämä tosiasia on syytä tehdä selväksi potilaalle, ja korostaa kotihoitoon sitoutumisen välttämättömyyttä onnistuneen lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Tulehdusta aiheuttavat bakteerit ovat vähähappisen tilan asukkeja. Tämän takia ne viihtyvät ientaskuissa ikenen alla, ienrajoissa ja erityisesti hammasväleissä, joissa on otolliset, vähähappiset olosuhteet. Näissä tiloissa bakteerit ovat parhaiten suojassa harjaukselta ja pudistukselta. Napakka, oikean kokoinen hammasväliharja hieroo mekaanisesti ientä ja puskee happea hammasväleihin muuttaen näin bakteerien elinympäristöä hapelliseksi, tulehdusbakteereille epäedulliseksi elinympäristöksi ja biologinen sota tulehdusbakteereita vastaan käynnistyy.

Hyvin yleisesti suositeltu hammaslanka on huono hapen kuljettaja ja tehoton ientulehduksen hoitoväline.

Myös sähköharjan oikeaoppista käyttöä tulee käydä läpi potilaan kanssa. Paras sähköharja on ladattava, vähintäänkin 41 000 liikettä minuutissa sykkivä laite.  Sähköharja ei vastoin yleistä luuloa aiheuta ienvetäytymiä. Päinvastoin se on tutkimuksissa todettu käsiharjaa hellävaraisemmaksi ja turvallisemmaksi sekä yksinkertaisesti tehokkaammaksi bakteeripeitten poistajaksi: jotta pääsisit samaan tulokseen harjattuasi suositellut 2 minuuttia sähköharjalla, sinun pitäisi harjata 6 minuuttia käsiharjalla, siis 12 minuuttia päivässä!

Keskittymällä pitämään ikenet kunnossa ja hampaiden pinnat puhtaina, vähenee karieksen esiintyvyys ikään kuin kylkiäisenä: puhdas hampaan pinta reikiintyy huonosti. Karieksen väheneminen ja kenties loppuminen johtaa juurihoitojen tarpeen vähenemiseen. Koska varsinkin juurihoidetun poskihampaan ennuste on usein huono ja juurihoito johtaa hampaan poistoon. Loppujen lopuksi hyvä ienterveys vähentää hammashoidon kokonaiskustannuksia.

Ientulehdus ja yleissairaudet

Useat viimeaikaiset tutkimukset ympäri maailmaa näyttävät osoittavan entistä selvemmin yhteyden ientulehduksen ja lukuisten yleissairauksien välillä. Tämä tulee johtamaan väistämättä asennemuutokseen hammaslääkäreiden vastaanotoilla: ennen vain viattomana pidetty ienverenvuoto ja hammaskiven vääjäämätön kertyminen onkin ruvettava ottamaan vakavasti. Tutkimuksissa on havaittu yhteys jopa yli 50 yleissairauteen, kun taas tavallinen paikkaamalla hoituva karies on aina hampaan paikallinen ongelma eikä ole minkään yleissairauden riskitekijä.

Elimistömme kaikki elimet ovat yhteydessä toisiinsa verenkierron välityksellä. Jos ikenet ovat tulehtuneet ja vuotavat herkästi verta, on veriportti avoinna suun bakteereille levitä verenkierron mukana aina aivoihin ja sydämeen saakka eli suun bakteerit pääsevät paikkoihin, jonne ne eivät kuulu. Ientulehdus on elimistössä matala-asteinen tulehdustila, ja tämän nimenomaan on todettu olevan yhteydessä useaan yleissairauteen.

Diabetes oli ensimmäisiä merkittävämpiä autoimmuunitauteihin kuuluvia yleissairauksia, joka yhdistettiin ientulehdukseen. Diabeteksen hoitotasapaino huononee merkittävästi, jos suussa on ientulehdusta, sillä hyvän sokeritasapainon ylläpitäminen vaikeutuu ja vastaavasti huono sokeritasapaino vielä entisestään lisää tulehdusalttiutta.

Myös nivelreuma ja parkinsonintauti provosoituvat ientulehduksesta, joten hoitamalla ientulehdusta lisäämme autoimmuunisairauksia sairastavien potilaidemme hyvinvointia.

Jo pidempään on myös ollut tiedossa, että ientulehdus on riski sydän- ja aivoinfarktin muodostumiseen. Ientulehdusbakteerien erittämät myrkyt paksuntavat verisuonten sisäpintoja, jolloin verisuoni tukkeutuu. Lisäksi paksuuntuneesta kohdasta saattaa irrota riekaleita, jotka ajautuvat verenkierron mukana ahtaisiin suonen mutkiin ja voivat aiheuttaa tukoksia.

Ientulehduksen on todettu provosoivan myös verenpainetautia ja aivoverenvuotoa. Myös merkittäviä yhteyksiä Alzheimerin taudin syntymiseen on tutkimuksissa löydetty. Samoin tietyt nielun, ruokatorven ja vatsan syöpätyypit näyttävät provosoituvan ientulehduksesta. Ientulehdus voi myös käynnistää synnytyksen ennenaikaisesti.

Hyvä ja tunnollinen ikenien hoito kotona ja huolellinen hammaskiven poisto ja kotihoidon kontrolli hammaslääkärin vastaanotolla paitsi lisäävät arvokasta suun terveyttä myös antavat meille suojaa vakavia yleissairauksia vastaan.

Ientulehdus, tupakointi ja hampaiden valkaisu

Tupakointi on ilahduttavasti vähentynyt väestötasolla ja tällä hetkellä enää vain noin 13% väestöstä tupakoi päivittäin. Yleisterveyden heikentämisen (sydän- ja verisuonisairaudet, syövät, keuhkosairaudet) lisäksi tupakointi provosoi ja pahentaa ientulehdusta. Tupakointi huonontaa ikenen verenkiertoa ja heikentää näin potilaan vastustuskykyä ientulehdusta vastaan. Verenkierron heikkeneminen myös hämää sekä hammaslääkäriä että potilasta, ja ikenissä riehuvaa tautia ei havaita tavalliseen tapaan. Tupakoijan riski sairastua ientulehdukseen on nelinkertainen.

Tupakointi huonontaa ja hidastaa haavan paranemista suussa. Tämä on merkittävä riskitekijä varsinkin implanttileikkausten sekä viisaudenhampaan poistoleikkausten yhteydessä. Tupakointi haittaa myös implantin hyvinvointia yleisesti ja heikentää näin hoidon ennustetta.

Tupakka sisältää runsaasti karsinogeenejä eli syöpää aiheuttavia ainesosia, ja tupakointi onkin alkoholin ohella ylivoimaisesti suurin syy suusyövän esiintymiseen.

Tupakanvieroitushoito

Tutkimusten mukaan tehokkaimmaksi tupakoinnin lopettamisvälineeksi on todettu suun kautta otettavat nikotiinittomat lääkkeet (esim. Zuban® ja Champix®). Lääkkeen vaikutus perustuu siihen, että se varaa aivoissa nikotiinireseptorit (kiinnityspaikat) jolloin nikotiinin tarvetta ei enää tunnu. Näihin valmisteihin ei myöskään jää koukkuun kuten nikotiinivalmisteisiin helposti jäädään. Tupakan vieroituslääkkeet ovat reseptilääkkeitä, ja reseptin saat sinua hoitavalta hammaslääkäriltä. Nämä lääkkeet ovat tehokkaita ja hoitokuuri kestää 6-12 viikkoa ja maksaa n. 300 euroa.

Koska tupakointi syvävärjää hampaita kellanruskeiksi, voisi itsensä palkita onnistuneen vieroitushoidon päätteeksi hampaiden valkaisulla. Keltainen hammasluu vaalenee hyvin nykyisillä valkaisumenetelmillä. Meillä on käytössä kotivalkaisumenetelmä, jossa hampaita vaalennetaan yksilölliseen muottiin laitettavalla 15 % karbamidioksidigeelillä.  Valkaisun hinta on n. 300 euroa ja tästä jää potilaalle muotit, joita voidaan käyttää jatkossa ylläpitovalkaisuun, jolloin maksetaan vain geelin hinta. Ennen valkaisua arvioidaan vielä ikenien ja vanhojen paikkojen kunto; nämä voivat asettaa tiettyjä rajoituksia valkaisuhoidolle.

 

Hilkka Kalsi

hammaslääkäri

Lue lisää
Näin peset hampaasi oikein

Näin peset hampaasi oikein

Hampaiden säännöllinen ja huolellinen puhdistus kotona on suun terveyden kannalta tärkein hoitotoimenpide eikä mikään hammaslääkärin vastaanotolla tekemä toimenpide voi korvata sitä. Hampaiden puhdistaminen vaatii tarkkuutta: välineiden on oltava tarkoituksenmukaisia ja niitä on osattava käyttää oikein. Oheisella videolla käydään läpi hampaiden puhdistus oikein sähköharjalla. Plakkia eli bakteeripeitettä muodostuu jatkuvasti hampaiden kaikille pinnoille ja sitä kertyy erityisesti ienrajoihin. Niihin katvekohtiin, joista plakkia ei poisteta, muodostuu ajan kanssa kovettunutta plakkia eli hammaskiveä. Kaikille muodostuu hammaskiveä, jos hampaiden puhdistus ei ole tarkkaa ja säännöllistä ja kenellekään ei tule hammaskiveä, jos hampaiden puhdistus on tarkkaa ja säännöllistä. Ei siis ole sama, kuinka puhdistat hampaitasi päivittäin.

  • Laita tahna kuivaan harjaspäähän, jotta näkyvyyttä estävää vaahtoa ei kerry suuhun liian nopeasti.
  • Harjaa sähköharjalla aina peilin edessä ja käytä tarvittaessa silmälaseja ja suurentavaa peiliä, jotta näet mitä teet.
  • Aloita harjaus alaleuan sisäpinnoilta ja paina kieltä pois tieltä niin, että se ei estä harjan pääsyä ienrajan päälle.
  • Käytä harjaamiseen koko sähköharjan ajastimen mittaama kaksi minuuttia. Plakki on tiukassa hampaan pinnalla ja vaatii riittävän hankausajan.
  • Keskity harjaamiseen, äläkä tee harjatessa muita oheistoimintoja.
  • Harjaamisen jälkeen irrota harjaspää sähköharjasta ja huuhtele molemmat osat erikseen juoksevalla vedellä. Kuivaa molemmat osat tai anna harjaspään ja sähköharjan rungon kuivua erillään; näin harjaspäästä mahdollisesti valuva hammastahnaa sisältävä vesi ei kuivu sähköharjan rungon pintaan ja laite pysyy siistimpänä.

Hampaassa on viisi pintaa: ulkopinta, sisäpinta, purupinta ja molemmat hampaan kyljet, jotka muodostavat hammasvälin. Etenkin takahampaiden hammasvälien leveys on iso ja jos hammasvälit jättää puhdistamatta, jää suuhun iso määrä plakkia ientulehdukselle alttiisiin vähähappisiin kohtiin. Sähköharjalla saa puhdistettua kolme vapaata pintaa, mutta hammasväleihin sekään ei ulotu. Oikean kokoisella hammasväliharjalla hampaiden kylkiin kertyneen plakin saa poistettua tehokkaasti ja vietyä happea hammasväleihin. Hammaslanka on tehoton hammasvälien hapettaja ja siksi huono kotihoitoväline.

  • Hammasväliharjan koko valitaan sovittamalla ja sen käyttö opetetaan hammaslääkärin vastaanotolla.
  • Hammasväliharjoja tarvitaan usein kahta eri kokoa: taka-alueen väljempiin väleihin isompia ja etualueen ahtaampiin väleihin pienempiä.
  • Hammasväliharjan käyttöä voi tehostaa suuvedellä (esim. Listerine) laittamalla suuvettä kippoon ja kastelemalla siinä hammasväliharjaa. Näin saat vietyä suuvettä tehokkaasti ja tarkasti hammasväleihin. Älä purskuttele suuvedellä, jotta vapaiden pintojen hyödylliset bakteerit eivät häiriinny.

 

Lue lisää
Ientulehdus ja implantit

Ientulehdus ja implantit

Puuttuva hammas korvataan nykyisin yhä useammin keinojuurella eli implantilla. Se on periaatteessa hyväennusteinen puuttuvan hampaan korvaaja: oman hampaan tyypilliset sairaudet, kuten reikä ja juurenpään tulehdus, eivät voi iskeä implantin titaanista ja keramiasta koostuvaan rakenteeseen. Sen sijaan ientulehdus on helposti myös implantinkin ongelma.  Implanttihoidossa on erityisen tärkeää, että suu ja varsinkin ikenet ovat varmasti terveet ja potilas on sisäistänyt kotihoidon tärkeyden ennen kuin implanttia aletaan suunnitella potilaan suuhun. Implantin ympärille muodostuva ien on oman hampaan vastaavaa rakennetta alttiimpi tulehdukselle ja implantin ientulehdus voi pahimmillaan johtaa koko rakenteen tuhoutumiseen. Verenvuoto implantin ympäriltä hammasväliharjaa käytettäessä on aina vaaran merkki. Kotihoidon kertaus kädestä pitäen kuuluu implanttikruunua tekevän hammaslääkärin vastuulle, sillä kotihoidon on oltava erittäin hyvällä tasolla jo ennen implantin tekoa. Ikeniltään terveessä suussa implantti on pitkäikäinen rakenne ja siitä on parhaimmillaan iloa vuosikymmeniksi eteenpäin.

Apollonian Hammaslääkäreissä käytämme luotettavia, vuosikymmeniä markkinoilla olleita sveitsiläisiä (Straumann) ja amerikkalaisia (Astra) implanttijärjestelmiä. Olemme pyrkineet pitämään implanttien hinnat kohtuullisina, perusimplanttikruunun hinta kokonaisuudessaan on alkaen 1800 euroa.

 

Hilkka Kalsi

hammaslääkäri

Lue lisää
Ientulehdus ja oikomishoito

Ientulehdus ja oikomishoito

Kun hampaat ovat suorassa rivissä on niitä helpompi pitää puhtaina. Samalla edistämme oikomishoidolla myös ikenien hyvinvointia. Usein etualueiden ahtaus on hyvä syy lähettää potilas oikomishoitoon, sillä ahtautuneita hammasvälejä on joskus suorastaan mahdotonta päästä puhdistamaan hammasväliharjalla ja hampaisiin kertyy näin helposti hammaskiveä. Purentavirheiden korjaus tasapainottaa purentaa ja saattaa vähentää niska-, hartia- ja päänsärkyjä. Varsinaisen oikomishoidon aikana on tärkeää huolehtia hampaiden ja hammasvälien puhdistuksesta, koska hammasraudat sekä nykyisin käytettävät oikomiskalvot keräävät runsaasti plakkia aiheuttaen ientulehdusta ja jopa reikiä suuhun oikomishoidon aikana.  Vastaanotollamme ei ole oikomishoidon erikoishammaslääkäriä, mutta meiltä saa tarvittaessa lähetteen kokeneelle oikojahammaslääkärille.

 

Hilkka Kalsi

hammaslääkäri

Lue lisää