Amalgaami on ollut pitkään hyvin yleisesti käytetty takahampaiden paikka-aine myös Suomessa. Näitä paikkoja on vielä runsaasti etenkin 1950- ja 1960-luvuilla syntyneillä. Amalgaami oli nopea, helppo käsitellä, kestävä ja kustannustehokas paikkamateriaali ja pelastikin näin kokonaisten sukupolvien hampaat. Ajan myötä amalgaami kuitenkin reagoi ympäristönsä kanssa ja vahingoittuu, minkä yhteydessä syntyvät korroosiotuotteet johtavat paikan laajenemiseen. Tämä rasittaa paikan kolon seinämiä ja pohjaa. Kun lisäksi hammasluun jousto iän myötä vähenee ja hampailla purraan satojatuhansia kertoja, syntyy seinämiin ja pohjaan railoja. Pahimmillaan tämä voi johtaa hampaan halkeamiseen. Railoja on vaikea havaita. Railoista kertovat oireet voivat olla selviä puremiseen ja lämpötilanvaihteluun liittyviä vihlaisuja, mutta usein hammas ei välttämättä oireile millään tavalla. Myös amalgaamipaikan vieressä olevat pienet, viattomankin näköiset halkeamat kiilteessä johtavat joskus railon jäljille. Koska halkeamat ja railot hammasluussa näkyvät kuitenkin huonosti paljaalla silmällä eivätkä ne myöskään näy hampaasta otetussa röntgenkuvassa, railot useimmiten todetaan vasta paikan poistamisen jälkeen.

Poskihammas, jonka amalgaamipaikka on hyväkuntoinen, mutta paikan ympärillä on havaittavissa säröjä ja railoja kiilteessä.

Amalgaamipaikan poistamisen jälkeen on nähtävissä koko hampaan halkaiseva railo.

Korrodoituneen amalgaamipaikan hampaaseen tekemä railo lähikuvassa.

Paikkakolon seinämät on katkaistu ja hampaan yläosa ja purupinta on rakennettu uudestaan keraamisen kruunun avulla.

Hampaan kolon seinämissä olevat railot ovat harmittomampia. Amalgaamipaikan poistamisen jälkeen kaikki ohuet ja vahingoittuneet seinämät katkaistaan hallitusti poralla ja hampaan purupinta rakennetaan uudestaan keraamisella ns. onlay-kruunulla.

Kaviteetin pohjassa olevat railot ovat ongelmallisempia koska ne kulkevat hampaan poikki ja hampaan hermon päältä. Näin ollen pohjarailon edetessä syvemmälle on vaarana, että hampaan hermo tulehtuu ja hammasta alkaa särkeä. Kun railo on hampaan pohjassa, on koko hampaan jälleenrakentaminen keraamisella ns. onlay-kruunulla ainoa keino yrittää pelastaa hammas lopulliselta halkeamiselta. Juurihoidon tekeminen railolliseen hampaaseen on tuhoon tuomittu yritys, koska myös juurihoito itsessään haurastuttaa lisää hammasta. Tästä seurauksena on hampaan halkeaminen ja hammas joudutaan poistamaan.

Meillä CEREC-laitteella potilaalle yksilöllisesti jyrsityn keraamisen paikan hinta on alkaen 480 €.

 

Hilkka Kalsi

hammaslääkäri